Pääkirjoitus: Ruoka-alan mustamaalaamisen pitää loppua

Aina välillä kuulee väitteitä, että suomalainen teollisuus on pahasta. Teollisuus saastuttaa ympäristöä, tuhoaa luontoa ja on lähes rikollista toimintaa. Välillä samaan nippuun menee myös kotimainen elintarviketeollisuus.

Nonni – pysähdytäänpä ja tuumataan asioita hetki.

  1. Ihmisen pitää syödä, ilman ruokaa emme voi elää. Suomalaista ruoantuotantoa tarvitaan, jotta olemme terveitä ja hyvinvoivia.
  2. Elintarviketeollisuus on kehittynyt vuosikymmenten aikana luonnon määrittelemillä ehdoilla. Tuotannon perustana ovat Suomen luonnossa luontaisesti kasvavat ja menestyvät raaka-aineet. Lähtökohtaisesti suomalainen ruoka on aitoa lähiruokaa.
  3. Eri puolella Suomea menestyvät erilaiset kasvit ja raaka-aineet. Kun huomioidaan kotimaisen ruoantuotannon laaja kirjo ja se, miten tuotantoketju työllistää monipuolisesti ihmisiä eri vaiheissa, voidaan sanoa, että elintarvikeala työllistää ympäri Suomen ja pitää maatamme elinvoimaisena.
  4. On ollut koronaa ja Ukrainana sotaa. Kriisejä on ollut tätä aiemminkin ja niitä tulee taas olemaan. Kun seuraava iso kriisi iskee, maat sulkevat rajojaan ja huolehtivat ensisijaisesti omista kansalaisistaan. Suomalainen ruoka-ala on merkittävä osa Suomen huoltovarmuutta ja varmistaa sen, että selviämme kriisien yli.
  5. Suomessa panostetaan valtavasti tuotantoketjun ympäristöystävällisyyteen, hiilineutraalisuuteen, tuotekehitykseen sekä tuotteiden terveellisyyteen ja korkealaatuisuuteen. Mikäli vastaava ruoka tuotaisiin ulkomailta, ympäristöä rasittaisivat tuotteiden valmistuksen lisäksi pitkistä kuljetusmatkoista syntyvät päästöt. On ympäristöteko valita kotimainen elintarvike.
  6. Suomalaiset tuotteet ovat hyviä. Lisäksi uusia herkkuja kehitellään jatkuvasti.

Mitä yritän sanoa?

Ruokatuotannon demonisoinnin on loputtava. Se on lyhytnäköistä ja sillä sahaamme vain omaa oksaamme. Ollaan ylpeitä suomalaisista meijerialan hienoista tuotteista, ollaan iloisia muista kotimaisista korkealaatuisista elintarvikkeista. Me, jotka teemme työtä suomalaisen ruoka-alan eteen, olemme tärkeällä ja oikealla asialla. Hyvää kesää kaikille!

Markku Salomaa
(Maitotalous 2/2024)