Pääkirjoitus: Ruotsin työmarkkinamallin irvikuva

Kun Säätytalolla kasattiin Petteri Orpon hallituksen hallitusohjelmaa, keskusjärjestömme STTK:n asiantuntijat kävivät Säätytalolla useasti. He valittelivat, että ”on tunne, että palkansaajajärjestöjä kyllä kuullaan, mutta pelkästään työnantajajärjestöjä kuunnellaan”.

STTK:laisten aavistukset osoittautuivat oikeiksi. Hallitusohjelman työelämäkirjaukset ovat palkansaajapuolella tylyä luettavaa. Heikennyksiä on sivu toisensa jälkeen. Ensimmäinen tunne oli tyrmistys. Kun Helsingin Sanomat analysoi hallitusohjelman, se kirjoitti, että Elinkeinoelämän Keskusliitto EK ja Suomen Yrittäjät SY olivat saaneet tavoitetekstejään läpi sellaisenaan. Reiluuden tai tasapainon tunne oli kaukana.

Tämän jälkeenkin on ollut erikoisia käänteitä. EK:n ja SY:n edustajat tietävät ajankohtaisohjelmissa ministereitä paremmin, mitä hallitusohjelma tarkoittaa. Siunatuksi lopuksi EK osti mainoskampanjan, jolla se tukee oman hallitusohjelmansa läpimenoa. Kaiken lisäksi mainoskampanja on mauton ja nolo.

Mikä hallitusohjelmassa mättää? Kun lasketaan kaikki yt-lain, työsuhdeturvan ja työttömyysturvan heikennykset yhteen, ei saada mitään diskuteeraamiseen ja yhteistyöhön perustuvaa Ruotsin työmarkkinamallia. Työelämän epävarmuus lisääntyy, turvaverkot heikkenevät. Palkansaajan ennakointiaika lomautuksiin ja irtisanomisiin lyhenee. Jos jäät työttömäksi, saat päivärahaa nykyistä myöhemmin ja paljon pienempänä. Työtaisteluoikeuksiin ollaan pikavauhtia tekemässä rajoituksia. Näillä muutoksilla ei ole mitään tekemistä hallituksen ”talous kuntoon” -tavoitteen kanssa. Ne ovat vain ja pelkästään ideologisia, tavoitteena on siirtää työmarkkinavaltaa työnantajille. Lopputulos on karu, oikea Ruotsin työmarkkinamallin irvikuva.

Ay-liike on leimattu vastuuttomaksi, kun se ei ole sellaisenaan niellyt kaikkia parlamentaarisesti valitun enemmistöhallituksen hallitusohjelmakirjauksia. Ay-liikkeen arvostelijat ovat väärässä. Demokratiaan kuuluvat järjestäytymisvapaus ja oikeus ilmaista mieltään. Jos hallitusohjelma on jostain nurkasta mätä, sen saa sanoa.

Demokratiaan kuuluu myös työtaisteluoikeus. Antiikin Roomassa kaleeriorjan oli pakko soutaa, kun käsky kävi. Roomassa työ perustui orjuuteen, meillä perustana ovat vapaaehtoiset työsopimukset. Suomessa voit lähteä töistä kesken päivän tai olla menemättä töihin, kunhan teet sen lakeja noudattaen.

Työmarkkinasyksy on ollut rauhaton. Pelkään, että tämä on vasta alkua ja jännitteet siirtyvät suurina myös meijerialalle. Kannattaa seurata MVL:n jäsenkirjeitä ja työpaikan luottamusmiehen viestejä. MVL ei ole vuosikymmeniin osallistunut poliittisiin työtaisteluihin. Nyt tämäkin on mahdollista. Jos hallitusohjelma on meistä epäkelpo, me saamme sen ilmaista.

Vuosi sitten en olisi voinut kuvitella kirjoittavani tällaista pääkirjoitusta. Elämme poikkeuksellisia aikoja, valitettavasti.

Markku Salomaa
(Maitotalous 4/2023)