Pääkirjoitus: Olipa kerran säätiö

MVL-perheeseen kuuluva Terveydenhuoltosäätiö elää viimeisiä kuukausiaan. Säätiön hallitus on omasta hakemuksesta vapautettu tehtävistään ja se on 2.6.2023 asetettu selvitystilaan. Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) on määrännyt asianajajan jakamaan säätiön loppuvarat sääntöjen tarkoittamalla tavalla.

Uskallan väittää, että 99 prosenttia MVL:n jäsenistä ei ole tiennyt säätiön olemassaolosta. Miksi Terveydenhuoltosäätiö perustettiin ja merkittiin säätiörekisteriin maaliskuussa 1966? Miten säätiö ylipäätään liittyy meijerialan ammattilaisten elämään?

Terveydenhuoltosäätiön juuret kytkeytyvät ”MVL:n esi-isien” ajatukseen, että jäsenkunta tarvitsee hyvien työolojen lisäksi terveellistä vapaa-aikaa. Reumatismi oli jäsenkunnan ammattitauti, joten oli aivan luonnollista, että vuonna 1965 Ikaalisiin valmistui kylpylä harjoittamaan terveyskylpylätoimintaa ja lisäämään kävijöiden hyvinvointia.

Perustamisvaiheessa Ikaalisten kylpylän menestyminen oli arvailujen varassa, joten kylpylän kylkeen päätettiin perustaa säätiö tukemaan samoja tavoitteita. Sääntöjen mukaan Terveydensäätiöllä on kolme tarkoitusta: yleisen terveydenhuollon edistäminen, vanhustenhuollon kehittäminen ja meijerialan ammattilaisten hyvinvoinnin edistäminen kuntouttamis- ja kylpylälaitosten kautta.

Elämä eteni eri tavalla kuin säätiön perustajat kaavailivat. Ikaalisten kylpylä menestyi itsenäisenä ja MVL järjesti jäsenistölle suoraan tapahtumia, joilla parannettiin jäsenten hyvinvointia. Säätiö vaipui vuosikymmeniksi Ruususen uneen. Se ei saanut lisäpääomaa eikä jakanut lahjoituksia.

Vuonna 2021 PRH kysyi kirjallisesti säätiöltä, miten se on edistänyt tarkoitustaan? Rehellinen vastaus oli että ”eipä juuri mitenkään”. Rahaa oli noin 50.000 euroa, mikä on säätiölle naurettavan vähän. Toimivilla säätiöillä pesämunaa pitää nyrkkisäännön mukaan olla vähintään miljoonan verran.

Terveydenhuoltosäätiön hallituksessa todettiin, että säätiön kasvattaminen ei ole realistista tai edes järkevää. Parempi vaihtoehto on, että säätiö jakaa varansa sääntöjen mukaisiin tarkoituksiin ja lopettaa toimintansa.

Terveydenhuoltosäätiö oli koko elämänsä lilliputtisäätiö, mutta oliko sen matka turha? Ei välttämättä. Ennen kuin säätiö syksyllä lopettaa, on sen tarkoitus tukea reuma- ja syöpäsairauksien ehkäisyä sekä MVL:n jäsenten hyvinvointipäiviä Tahkolla. Summat eivät välttämättä ole Suomen säätiömittakaavassa isoja, mutta jotain kuitenkin.

Kiitokset vielä esi-isille säätiön perustamisesta.  Nyt loppumetreillään säätiö pääsee myös toteuttamaan hyviä päämääriään ja jakamaan avustuksia koko rahan edestä. Ajatus taustalla oli hieno, mutta nyt on aika päästää Terveydenhuoltosäätiö säätiöiden hautausmaalle. Sen pituinen se.

Markku Salomaa
(Maitotalous 2/2023)