Pääkirjoitus: Sitkeystestejä ja kestävyyslajeja

MVL:n ja Elintarviketeollisuusliitto ETL:n välinen työehtosopimus päättyy helmikuun 2022 lopussa. Kun nykyistä työehtosopimusta neuvoteltiin tammikuussa 2020, elettiin vielä normaaliaikaa. Melkein välittömästi tämän jälkeen korona vyöryi keskuuteemme. Nyt tuntuu, että kahden vuoden takaisista tes-neuvotteluista on ikuisuus. Aivan kuin korona ja sen mukanaan tuomat rajoitukset olisivat hidastaneet ajan kulumista.

Tes-neuvottelut kaikkine alkuvalmisteluineen on todellinen kestävyyslaji. Neuvottelurupeama kestää parhaimmillaan joitakin viikkoja, mutta ajatustyö alkaa heti neuvottelumusteen kuivuttua ja tes-valmistautuminen vie kuukausia. Itse neuvottelut saattavat kestää päivittäin tunteja ja vaativat hyviä hermoja ja istumalihaksia. Välillä jumitetaan, kerrotaan huonoja vitsejä, juodaan kahvia ja mutustetaan keksiä. Lisäksi joissakin neuvottelupöydissä mediahuomio kiristää neuvotteluilmapiiriä ja kasaa valtavat lisäpaineet neuvottelijoille.

MVL:n tulevissa työehtosopimusneuvotteluissa palataan ”vanhaan normaaliin” niin pitkälle kuin vain mahdollista. Tavoitteita on kysytty perinteiseen tapaan luottamusmiehiltä ja jäseniltä. Tarkoitus on valmistella tavoitteet ja käydä tes-neuvottelut pääsääntöisesti läsnäolokokouksin. Tämä siksi, että etäkokouksessa ihmisten elekieltä on mahdoton tulkita ja vaikkapa vapaa ideointi fläppitaululla ei onnistu. Katsotaan miten käy – luonnollisesti neuvottelut sopeutetaan vallitsevaan tautitilanteeseen ja viranomaisrajoituksiin.

Korona on osoittautunut sitkeäksi pirulaiseksi. Se on aina välillä painunut taka-alalle, mutta on sitten taas palannut heittämään hiekkaa yhteiskunnan rattaisiin. Elämä on ollut jatkuvaa soutamista ja huopaamista. Välillä on yhteiskuntaa uskallettu avaamaan, mutta kun tautimäärät ovat kääntyneet nousuun, on taas jouduttu palaamaan rajoitusten tielle. Rokotteiden tultua tilanne on parantunut, mutta edelleen rokotekattavuus saisi olla korkeampi ja oman uhkansa tuovat uudet koronavariantit, jotka saattavat pystyä kiertämään rokotteiden antamaa suojaa. Korona saadaan varmasti kyllä tulevaisuudessa kuriin, mutta sekin vaatii meiltä kaikilta vastuullista toimintaa ja sitkeyttä.

Vuosi 2021 on ollut vaihteleva, mutta selvisimme siitä kunnialla. Vuosi 2022 on vielä mysteeri, mutta varmasti se tuo mukanaan kaikenlaista ylä- ja alamäkeä. Mutta näinhän sen kuuluukin olla, yllätykset ja käänteet kuuluvat elämään. Nyt kaikille rauhallista joulua ja oikein hyvää uutta vuotta!

Markku Salomaa

(pääkirjoitus Maitotalous 5/2021)