Mihin työeläkkeen ansiosidonnaisuus perustuu?

Työeläke on sidottu ansioihin. Syyt löytyvät historiasta. Ansioon kytkettyjä eläkemalleja on ollut ja on myös muissa maissa, mutta hyvin erilaisia kuin Suomessa. Työeläkesäännöt voivat muuttua alalta toiselle, ja väliinputoajia löytyy melko paljon.

”Alanvaihtaja joutuu esimerkiksi Tanskassa pohtimaan myös eläkettään. Onko nykyalalla paremmat vai huonommat säännöt eläkkeen kertymisestä”, sanoo Mika Vidlund, kansainvälisten eläkejärjestelmien asiantuntija Eläketurvakeskuksesta.

Lisää aiheesta Telan artikkelissa Palkka heijastuu työeläkkeeseen – selitys löytyy historiasta

Suomessa samat säännöt koskevat kaikkia, ja työeläkettä kertyy kaikille. Katveita on hyvin vähän”, kuvaa Eläketurvakeskuksen Vidlund. Kuva: Eläketurvakeskus / Karoliina Paatos