Tavoitteena aktiivisen kansalaisuuden ja demokratian edistäminen
Karri Koli aloitti TJS Opintokeskuksen rehtorina viime vuoden syyskuussa. Kuluneet kuukaudet ovat menneet opintokeskukseen ja sen toimintakenttään tutustuessa. Lisäksi työtä on riittänyt TJS:lle asetetun uuden tilastointivelvollisuuden toteuttamisessa sekä toiminnan sopeuttamisessa valtionavun leikkausten vuoksi aikaisempaa pienempään budjettiin.
TJS Opintokeskus on Akavan ja STTK:n yhteinen koulutus- ja kehittämisorganisaatio. Sen tärkeimmät tehtävät ovat tarjota jäsenjärjestöilleen koulutuspalveluja sekä antaa taloudellista ja pedagogista tukea koulutustoimintaan. TJS Opintokeskuksen jakama TJS-tuki on opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämää valtionapua, jota voivat hakea keskusjärjestöt sekä niiden liitot, yhdistykset, ammattiosastot ja aluetoimikunnat.
Valtionavun kokonaismäärä vaihtelee vuosittain. Tänä vuonna valtionapua leikattiin 22 prosenttia.
”Tämän vuoden budjettia laadittaessa jaettavaa oli aikaisempaa vähemmän, joten meidän piti miettiä, mitä toimenpiteitä teemme ja miten lähdemme muuttamaan toimintaamme kaikkiaan”, Koli jatkaa.
TJS Opintokeskus järjestää avoimia koulutuksia ja tilauskoulutuksia. Osa koulutuksista on maksuttomia, osa on maksullisia.
”TJS Opintokeskus on vapaan sivistystyön oppilaitos. Koulutuksemme tavoitteena on aktiivisen kansalaisuuden ja demokratian edistäminen. Siksi meidän avoimet koulutuksemme ovat kaikille avoimia: kuka tahansa voi osallistua eikä tarvitse olla ammattiliiton jäsen. Koulutukset on suunnattu yhdistysaktiiveille, henkilöstön edustajille, kuten luottamushenkilöille ja työsuojeluvaltuutetuille, liittojen jäsenille ja työntekijöille”, Karri Koli kertoo.
Matalankynnyksen osallistuminen vaarassa
Rahoitusleikkauksen lisäksi rahoittaja eli opetus- ja kulttuuriministeriö asetti tämän vuoden alusta alkaen TJS Opintokeskukselle tilastointivelvoitteen. TJS:n tulee raportoida rahoittajalle aikaisempaa tarkemmin omista sekä TJS-tukea saavien järjestöjen koulutuksista.
”Tieto koulutusten osallistujatietojen raportoinnin tarkentumisesta tuli meille tietoon vasta lokakuussa 2023. Uudenlaisen tietojenkeräilyn kehittäminen vaati meiltä ja kanssajärjestäjiltä paljon ponnisteluja. Aikaisemmin olimme kysyneet osallistujilta ainoastaan sukupuolitiedon. Nyt joudumme kysymään myös ikäryhmän, äidinkielen, koulutusasteen ja pääasiallisen toiminnan eli onko osallistuja työllinen, työtön, opiskelija vai eläkeläinen,” Karri Koli selventää.
Karri Koli toteaa, että kun edellä mainitun kaltaisia tietoja kerätään, alkaa toiminta muistuttaa enemmän muodollista oppilaitosta.
”Perinteisesti vapaaehtoisessa sivistystyössä, jossa vapaaehtoisia koulutetaan ja jossa osallistuminen on helppoa ja matalakynnyksistä, ei tällaisia tietoja kysytä.”
Tulevaisuudelta Karri Koli toivoo, ettei vapaalle sivistystyölle eikä opintokeskuksille tulisi enää lisää leikkauksia.
Lue koko juttu Maitotalouden näköislehdestä