Juustomatka Alankomaihin

Teksti Anni Alakotila

Suomen Juustonvalmistajain Yhdistys järjesti kesäkuussa opintomatkan Alankomaihin. Mukana oli 13 yhdistyksen jäsentä. Matkalla tutustuimme maatiloihin ja juustoloihin sekä tietysti juustoihin.

Henri Willigillä. Kuvassa vasemmalta Paula Virolainen, Inga Mattsson, Anja Pölönen (vuoden 2006 juustomestari), Matti Hautaniemi, Marjut Holm-Virtanen, Martin Virta, Iida Ikonen, Anni Alakotila, Toni Kiias, Marina Kupila, Pirjo Mykkänen (vuoden 2022 juustomestari), Juha Lundström (vuoden 2004 juustomestari) ja Olli Takanen. Kuva Jari Einiö.

Matkamme alkoi torstaina 8.6. lennolla Helsingistä Amsterdamiin. Ensimmäinen vierailukohteemme oli Amstelveenissa sijaitseva maatila Clara Maria. 160 vuotta toimineen maatilan alkuperäinen tallirakennus on muutettu puukenkäverstaaksi ja juustolaksi. Molemmat tuotteet, juustot ja puukengät, valmistettiin perinteisin menetelmin.  Juustolassa Gouda-juustot valmistetaan maatilalla lypsetystä maidosta, joukkoon voidaan lisätä mausteita, kuten valkosipulia, mustapippuria, sinapinsiemeniä, yrttejä ja kuminaa.

Clara Mariasta suuntasimme Old Amsterdam -juustomyymälään maistelemaan juustoja. Old Amsterdam on todellisen juustonystävän erikoisliike. Asiantuntijan kertoessa juustoista ja niiden valmistuksesta saimme maistaa viittä eri juustoa yhdessä juustoille valittujen viinien kanssa. Samalla tutustuimme kuuluisaa Maaslander- ja Old Amsterdam -juustoa valmistavan Westlandin perheyrityksen historiaan.

Ohjelmaan kuului myös Heineken Experience -kierros Amsterdamin keskustassa sijaitsevassa vanhassa Heinekenin panimorakennuksessa, joka oli toiminnassa aina vuoteen 1988 asti. Kierroksella näytettiin koko oluenpanoprosessi kaikkine vaiheineen.

Perjantaina 9.6. suuntasimme Beemsterin alueella sijaitsevalle André Hoeve/CONO
-karjatilalle. Karjatila on uudelleenrakennettu vuoden 1983 tulipalon jälkeen ja nykyisin maatilalla on kestävän kehityksen mukainen CONO-navetta. Uudenaikainen CONO-navetta on ainutlaatuinen konsepti karjankasvattajille, jotka haluavat uudistaa tai laajentaa tilaansa eläinten hyvinvointia, ympäristöä ja tulevaisuuden mahdollisuuksia kunnioittaen. Navetta vastaa CONO-juustovalmistajien laatu- ja kestävyystavoitteita. Eläinten hyvinvoinnin lisäksi tärkeässä roolissa on ympäristöystävällisyys ja se näkyykin muun muassa kestävissä rakennusmateriaaleissa sekä metaanipäästöjen vähentämisessä. André Hoeven maatila toimii myös ns. hoitotilana, joka järjestää päiväohjelmaa maatilan päivittäisten työtehtävien mukaisesti, kuten esimerkiksi puutarhanhoitoa ja eläinten hoitoa. Tilan töihin osallistuvien ikä vaihtelee 5-80 ikävuoden välillä ja kohderyhminä ovat päivittäisessä toiminnassaan erityistä tukea tarvitsevat henkilöt.

Edamin kylää. Kuva Anni Alakotila.

Lauantain 10.6. vierailukohteina olivat Henri Willin juustotila sekä Edamin ja Volendamin kylät. Juustolan maitotuottajat tekevät yhteistyötä noin 40 hollantilaisen maidontuottajan kanssa, näistä monet viljelevät luonnonmukaisesti, kestävästi ja ympäristötietoisesti. Juustot valmistetaan kahdessa juustolassa. Toinen sijaitsee aivan tilan vieressä Katwoudessa ja juustoloista suurempi Heerenveenissä. Suurin osa juustoista on valmistettu pastöroidusta maidosta, joka kuumennetaan yhdessä juoksetteen ja oman hapatteen kanssa, mikä antaa juustolle sen Willig-maun! Henri Willigissä käytetään eläviä organismeja, mikrobijuoksetetta perinteisen eläinjuoksetteen sijaan, jotta juustot sopivat myös kasvissyöjille.

Juustotilavierailun jälkeen lähdimme Edamin juustokaupunkiin.  Jo vuosisatojen ajan tunnettu pallojuusto on lähtenyt pikkukaupungista kaikkiin maailman kolkkiin. Edam on kuitenkin enemmän kuin vain juusto. Kaupungilla on rikas historia, alkaen jo 1100 –luvulta, jolloin maanviljelijät ja kalastajat asettuivat Ij–joen rantamille. Kylästä kasvoi hiljalleen rikas kauppakaupunki, jossa muun muassa laivanrakennus esitti tärkeää roolia. Hyvin säilyneet vanhat talot sekä pittoreskit aukiot ja sillat luovat ainutlaatuisen tunnelman. Edamin vierailun jälkeen suuntasimme Volendamin kalastajakylään.

Juustojen maistelua De Goudse Waagissa. Kuva Juha Lundström.

Sunnuntaina 11.6. lounastimme De Lichtfabriekin ravintolassa Goudan kylässä. Rakennuksen historia alkaa vuodesta 1910, jolloin tiloissa toimi ‘De Gemeentelijke Lichtfabrieken Gouda’, joka tuotti sähköä alueen tarpeisiin. Perheet kokoontuivat yhdessä ruokailemaan sähkövalon loisteeseen. Tällä samalla ajatuksella ravintola haluaa nytkin koota ihmiset nauttimaan yhteisistä aterioista. Salissa on aistittavissa edelleen teollisuushallimainen tunnelma, mutta sisustuksella siitä on tehty moderni ja viihtyisä ravintola, jossa valo ja valaistus ovat edelleen tärkeä osa: luonnonvaloa saadaan suurista ikkunoista ja vaikuttavat kattovalaisimet luovat valaistuksen muuten. Ravintola hyödyntää keittiössä lähialueen tuotteita.

Ravintolasta kävelimme De Goudse Waagiin ja samalla tutustuimme idylliseen Goudan kaupunkiin ja sen historiaan. Juusto on osa kaupunkia, sen historiaa ja nykypäivää.  Goudse Waag oli aikoinaan juustojen punnituspaikka, nykyään se toimii museona tarjoten tietoutta juustojen historiasta ja valmistuksesta. Kesäisin torstaiaamupäivisin torilla pidetään juustomarkkinat, vanhaan nostalgiseen malliin.

Lue koko juttu Maitotaloudesta