Pääkirjoitus: Enemmän käänteitä kuin Kauniissa ja rohkeissa

Viimeisenä parina vuotena meno on ollut kuin Linnanmäen vuoristoradassa. Tammi-helmikuussa 2020 alkoi kiiriä huhuja uudesta vakavasta taudista, koronasta. Tuossa vaiheessa moni saattoi ajatella, että mahtaako tauti tänne Suomeen saakka jaksaakaan.

Kyllä jaksoi. Maaliskuussa 2020 lentoliikenne pysäytettiin, julistettiin kokoontumis- ja liikkumisrajoituksia ja maat sulkivat rajojaan. Suomessa Uusimaa eristettiin muusta Suomesta taudin leviämisen estämiseksi. Helsinki oli kuin neutronipommin jäljiltä: toimistot olivat tyhjinä etätyösuosituksien takia, laivat jököttivät hiljaisissa satamissa, ratikat kolistelivat autioita katuja ja ravintolat olivat kiinni tai korkeintaan tarjoilivat oven raosta take away -ruokaa.

Seuraavat pari vuotta olivat koronasinnittelyn aikaa. Tauti eteni aaltoina passittaen ihmisiä sairaalan teho-osastoille, välillä poistuen taka-alalle. Hiljalleen rajoitukset ja rokotukset johtivat siihen, että yhteiskuntaa pystyttiin taas avaamaan ja alkuvuonna 2022 alkoi näyttää siltä, että pääsemme taas takaisin normaalimpaan elämään.

Elämän käsikirjoitus on tarjonnut enemmän käänteitä kuin on Kauniissa ja rohkeissa. Aivan yllättäen saimmekin syliimme uuden kriisin. Helmikuussa 2022 Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Sodan seuraukset ovat olleet moninaiset: talouspakotteet ovat ajaneet hinnat ja inflaation hurjaan nousuun, puolueettomuuspolitiikan lippumaat Suomi ja Ruotsi ovat hakeneet Nato-jäsenyyttä. Tällä hetkellä sodan päättymisestä ei ole tietoa, joten on mahdollista, että vaikeimmat ajat ovat vasta edessä.

Korona ja sota ovat nostaneet huoltovarmuuden ja suomalaisen elintarviketuotannon tärkeyden ihmisten tietoisuuteen. Vaikka ravintolat kituivat pahimman koronapandemian aikana, on ihmisten pitänyt syödä. Meijerit ovat pyörineet täydellä teholla ja MVL:n jäsenkunnassa tämä on näkynyt hyvänä työllisyytenä. Vuoden 2019 lopussa ennen koronaa MVL:n jäsenkunnan työttömyysaste oli 4,0 prosenttia. Vuonna 2020 työttömyys oli tippunut 3,8 prosenttiin ja vuoden 2021 lopussa edelleen 3,6 prosenttiin.

Kun kesä on nyt parhaimmillaan, voi varmaan esittää kaksi toivetta. Ensinnäkin toivotaan, ettei enää synny sellaisia koronavariantteja, jotka pakottavat sulkemaan yhteiskuntaa. Eiköhän tätä koronaa ole jo riittävästi nähty. Sama koskee Ukrainan sotaa. Toivottavasti kansainvälinen diplomatia ja pakotteet johtavat siihen, että tämä epäinhimillinen ja järjetön sota saadaan loppumaan. Näillä mietteillä toivotan oikein hyvää ja rentouttavaa kesää kaikille.

Markku Salomaa
(Maitotalous 2/2022)