Pääkirjoitus: Ruokavalikoima supistumassa pysyvästi?

Etkö enää aina löydä kaupan ruokahyllystä tai ravintolasta sitä, mitä haluat?”
”Odotettavissa on häiriöitä”
”Joulu on peruttu”

Miltä tuntuisi lukea lehdistä tällaisia otsikoita? Nämä otsikot ja sitaatit ovat Britanniasta, missä ollaan aivan uuden edessä. Britannian elintarvikealan viesti kuluttajille on hälyttävä: brexit ja pandemia ovat jo nyt muuttaneet elintarvikemarkkinoita ja tavaratoimituksia pysyvästi. Ruoka ei lopu, mutta brittikuluttaja ei voi enää odottaa aina löytävänsä haluamiaan tuotteita.

Miten tässä nyt näin kävi?

Ensinnäkin brexit on lyönyt toimitusvaikeuksien arkkuun isoja nauloja. Uusi paperisota on aiheuttanut merkittäviä hidastuksia. Myös työvoimapula vaivaa – pari miljoonaa EU-työntekijää on palannut korona-aikana kotimaihinsa ja heistä vain osa on tullut takaisin Britanniaan. Myös moni britti on jättänyt elintarvikealan ja siirtynyt muihin töihin.

Tuonnin lisäksi EU:hun takkuaa. Useat elintarvikkeita EU-markkinoille aiemmin vieneet ovat kohdanneet niin isoja vaikeuksia, että he ovat pistäneet homman tilapäisesti jäihin tai luopuneet vientikaupasta pysyvästi. On arvioitu, että maatiloilta tehtaisiin ja kuluttajille ulottuvaan elintarvikkeiden tuotantoketjuun tarvitaan nelisen miljoonaa ihmistä. Nyt ketjusta puuttuu joka kahdeksas työntekijä.

Koronapandemia on ohimenevää, brexit kaikesta päätellen ei. Pitää vain toivoa, että britit alkavat pärjätä itse aiheuttamansa uuden tilanteen kanssa.

Mitä tästä kaikesta voidaan sitten ottaa opiksi Suomessa? Ainakin että hyvät ja laadukkaat elintarvikkeet eivät ole itsestäänselvyyksiä ja että tuotantoketjun kaikista lenkeistä on pidettävä huolta.

Voimme olla tyytyväisiä, että meijerialalla pelimerkit ovat tällä hetkellä suht hyvin kohdallaan. Vaikka korona muutti toimintaympäristöä viime vuonna merkittävästi, saatiin tuotanto pidettyä käynnissä melko normaalisti. Samaan aikaan kasvavaan kysyntään vastattiin lisäämällä kaura- ja kasvipohjaisten tuotteiden valikoimaa.

Asiantuntijoiden suunnittelemat ja tekemät suomalaiset meijerituotteet voivat tällä hetkellä olla arkipäivää, mutta mikään itsestäänselvyys ne eivät välttämättä ole. Nyt kun pandemia vihdoin alkaa hellittämään otettaan, koetetaan edelleen ottaa askeleita, jotka pitävät alan elinvoimaisena.

Markku Salomaa
(pääkirjoitus Maitotalous 4/2021)

PS. Tämän pääkirjoituksen kimmokkeena ja osittaisena lähteenä toimi Kauppalehden Auli Valpolan 14.9.2021 julkaistu artikkeli ”Brittien ruokavalikoima supistumassa pysyvästi”.