Pääkirjoitus: Lehmä ei piittaa suhdanteista
Suomen työmarkkinat eivät ole yhdestä puusta. Rakentaminen on perinteisesti ala, missä mennään äärilaidasta toiseen. Markkina voi kuumeta tai kylmetä hetkessä. On aikoja, jolloin uusia työmaita syntyy, osaavia työntekijöitä ei löydy ja kustannukset nousevat. Sitten – yhtäkkiä – tulee äkkijarrutus. Työmaat hiljenevät, alan ammattilaiset joutuvat työttömyyskortistoon.
Ihmisten on syötävä päivittäin. Lehmä ei piittaa suhdanteista ja tuuttaa maitoa tasaiseen tahtiin. Tämä pitää maidontuottajat ja meijerit kiireisinä. Maitotaloustuotteet ovat tärkeä ja keskeinen osa suomalaista ruokapöytää. Tästä seuraa, ettei syklisen rakennusalan äkkikäännöksiä ole meijeripuolella.
Vaikka asiat eivät tapahdu salamaniskusta, meijeriala muuttuu ja kehittyy jatkuvasti. Suomalaiset tuotteet ovat korkealaatuisia. Terveyskäsitykset, kuluttajien toiveet ja ruokatrendit voivat vaihtua nopeasti. Tuotekehitys ja uusien tuotteiden lanseeraaminen on välttämätöntä, jotta alan tuotteet ovat haluttuja nyt ja tulevaisuudessa.
Eurooppalainen kehityssuunta on, että lehmien määrä vähenee, tilakoko kasvaa ja tuotantolaitoksista tehdään yhä isompia. Tavoitteena on lisätä tehokkuutta ja kannattavuutta, mutta asialla on kääntöpuolensa.
Meijerialan työllisyys on viime vuodet ollut erinomainen. Valitettavasti tilanne on heikentymässä. Kouvolassa Fazer lopetti maitopohjaisten tuotteiden valmistuksen ja siirsi valtaosan tuotannosta Ruotsiin. Myös Valio uudelleenorganisoi toimintaansa. Esimerkiksi Helsingin Pitäjänmäen ja Vantaan Vaaralan tuotanto ollaan ajamassa alas ja siirtämässä toisaalle. Muutokset saattavat siirtää työpaikkoja muualle, mutta kokonaistyöpaikkojen määrä vähenee.
MVL:n jäsenkunnassa muutokset ymmärrettävästi herättävät huolta. Muutosneuvottelut ovat raskaita, luovat epävarmuutta ja vaikuttavat työhyvinvointiin. Alan myllerrys voi myös vaikuttaa opiskelijoihin. Meijeriala on perinteisesti nähty turvallisena ja hyvänä työllistäjänä. Päteekö tämä edelleen vai onko jokin peruuttamattomasti muuttumassa?
Kun katsoo kristallipalloon, näkymä on sumea. Tulevaisuuden voi halutessaan nähdä hyvinkin synkkänä, mutta pessimisti ei välttämättä näe uusia mahdollisuuksia ja orastavia valonpilkahduksia.
Suomalainen meijeriala turvaa kansallista ruokahuoltovarmuutta ja luo työpaikkoja ympäri Suomen. Tuotanto on ekologista, kunnioittaa perinteitä, perustuu meillä luontaisesti menestyviin raaka-aineisiin sekä vahvaan ammattiosaamiseen ja tuotekehitykseen. Ajat saattavat tuntua vaikeilta, mutta koska perusta on terve, parempaa on varmasti taas tulossa.
Markku Salomaa (Maitotalous 4/2024)